Miniony weekend w gminie Komańcza był barwny i radosny.
W trakcie Dni Nowego Łupkowa odbył się XXII Festiwal „Świat pod Kyczerą”, zawody drwali, koncerty oraz degustacje lokalnych potraw. (…)
Magiczny XXII Festiwal „Świat pod Kyczerą” rozpoczął się w godzinach popołudniowych korowodem, któremu przewodził zespół gospodarzy ŁemMy wraz z Krystyną w dworskiej sukni. Kolorowy pochód sprzed kościoła udał się na stadion w Nowym Łupkowie. Tuż po dekoracji zawodników odbył się koncert galowy. Fantastycznej zabawy nie zmącił nawet przelotny
deszcz. Na łupkowskiej scenie zaprezentowały się zespoły z Polski, Kraju Basków, Ukrainy, i Albanii. Feeria barw, dźwięków i języków zagościły na kilka godzin podczas VII Dni Łupkowa. W cudownej uczcie artystycznej uczestniczyli licznie zebrani mieszkańcy i turyści. Wójt gminy Komańcza Roman Bzdyk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Komańczy Krystyna Galik-Harhaj oraz sołtys Nowego Łupkowa Zdzisław Lemcio obdarowali występujące zespoły upominkami. (…)

Organizatorem XXII Międzynarodowego Festiwalu Foklorystycznego „Świat Pod Kyczera” był Łemkowski Zespół Pieśni i Tańca „Kyczera” przy współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Komańczy. (…)