Pri príležitosti 100. výročia narodenia významného výtvarníka a pedagóga, národného umelca Oresta Dubaya, rodáka z obce Veľká Poľana (okres Snina), pripravilo Vihorlatské múzeum v Humennom výstavu výberu z bohatej tvorby autora. Slávnostná vernisáž výstavy Orest Dubay spojená s prezentáciou knižného titulu pod rovnomenným názvom sa koná dňa 15. augusta 2019 so začiatkom o 16. hodine v koncertnej sieni Vihorlatského múzea v Humennom (…).
Orest Dubay (15. 8. 1919 Veľká Poľana – 2. 10. 2005 Bratislava) – grafik, maliar, sochár, ilustrátor a pedagóg patril k významným osobnostiam zakladateľskej generácie slovenských grafikov. Absolvoval odbor kreslenia na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave.
Pedagogicky pôsobil na Katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, neskôr ako rektor Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Na domácej a zahraničnej výtvarnej scéne autor aktívne pôsobil od roku 1941. Bol členom niekoľkých zoskupení výtvarníkov a nositeľom významných domácich i zahraničných ocenení. V rokoch 1988 −1989 venoval Orest Dubay rozsiahly súbor takmer 800 výtvarných diel Vihorlatskému múzeu (vtedy Vlastivednému múzeu) v Humennom ako inšpiratívny dar múzeu v rodnom kraji. Od roku 1994 nesie múzejná galéria čestný názov Galerijná sieň Oresta Dubaya. (…) Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom

www.rusyn.sk, 05.08.2019)