Josif Bokšaj na adresu podkarpatskej mladej výtvarnej generácie vyslovil veľmi závažný úsudok:
„Mladá podkarpatská generácia by sa mala zahĺbiť do odborného štúdia, aby aj z našej malej zeme vzišli veľkí majstri, na ktorých sa bude celý svet dívať s úctou. Náš kraj poskytuje veľmi mnoho materiálu pre umelecké spracovanie: jeho horám, dolinám a ľudu sa nevyrovná žiadny kút na svete. Verím, že ak sa niekomu podarí zachytiť v plnej kráse umeleckého spracovania tiež našu rusínsku dušu, vznikne typické špeciálne umenie Rusínov.
PODKARPATSKÁ RUSÍNSKA MALIARSKA ŠKOLA, umelecký fenomén prvej polovice 20. storočia. (…)
Námet Ján Lipinský, scenár Ivan Pop; réžia Igor Sivák; vyrobili ©
ZDRUŽENIE INTELIGENCIE RUSÍNOV SLOVENSKA, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska 2019 (www.rusyn.sk, 31.07.2019)
Spoznajte tradicie a zvyky Rusinov skrze knihu receptov Oli Džupinková je rodená Rusínka, ktorá pracuje ako moderátorka