Cerkiew chroniona przed pożarem (…)
Spokój kosztował pół miliona złotych, ale warto było poświęcić czas, no i oczywiście pieniądze. W cerkwi z listy UNESCO w Owczarach zakończył się montaż systemu przeciwpożarowego FOG. (…)
Od razu było wiadomo, że małej parafii nie będzie stać na samodzielne sfinansowanie systemu, bo już wstępny kosztorys opiewał na
około 450 tysięcy złotych. Gmina nie zastanawiała się długo – mieć u siebie dwa zabytki UNESCO (również kościół w Sękowej – red. B.),
to tak samo, jakby mieć dwa skarby. Trzeba o nie po prostu dbać. Napisali wnioski, najpierw do starostwa na dofinansowanie dokumentacji projektowej, później do ministerstwa kultury i dziedzictwa narodowego o wsparcie montażu samej instalacji. Udało się zdobyć potrzebne fundusze. (…)
O montażu systemu i pomocy zabytkom rozmawialiśmy ze Zbigniewem Ludwinem, wójtem gminy Uście Gorlickie, na której terenie są cerkwie w Kwiatoniu i Brunarach. Ma te same spostrzeżenia – koszty instalacji są ogromne, ale też zabytki mają ogromną wartość historyczną i сentymentalną Chce o sprawie rozmawiać z proboszczami. (…) (Halina Gajda, Gazeta Krakowska/Gorlicka, 11.09.2020)

Czegoś tu ni rozumiem. Te wszystkie starania o pomoc to żenada (mam na myśli czynniki ministerialne). Przecież podobne instalacje powinny być montowane bezpośrednio po wpisaniu zabytków na listę UNESCO. A tu tyle lat już upłynęło… A gdyby tak…