(…) Z okazji 30-lecia łemkowskiego dwumiesięcznika „Besida” w Krynicy-Zdroju odbyła się uroczystość z udziałem redaktora naczelnego Piotra Trochanowskiego, zespołu redakcyjnego, a także zaproszonych gości. Na wstępie przedstawiono historię powstania periodyku. Dwumiesięcznik Zarządu Głównego Stowarzyszenia Łemków, w krynickim uzdrowisku wydawany jest od 1989 roku. Redaktorem naczelnym „Besidy” jest Piotr Trochanowski, a zespół redakcyjny tworzą: Piotr Basałyga, Helena DućFajfer, Andrzej Kopcza i Andrzej Trochanowski.
Czasopismo przedstawia kulturę łemkowską w kontekście rusińskiego kręgu kulturowego. Jego stałymi działami są:
– Nowyny – ne nowyny ne łem z Łemkowyny (Nowiny – nie nowiny, nie tylko z Łemkowyny), z życia łemkowskiego/rusińskiego kręgu kulturowego;
– Z dostępnej prasy, z komentarzem i bez to teksty z różnych, głównie polskich, pism i gazet dotyczące spraw łemkowskich / rusińskich;
– Z błyżnioj zahradky (Z bliźniego ogródka) – relacje z działalności bliskich kulturowo stowarzyszeń i oganizacji;
– Podworec Stowaryszynia Łemkiw (Podwórko Stowarzyszenia Łemków), teksty dotyczące wewnętrznych spraw Stowarzyszenia Łemków, relacje z działalności poszczególnych kół stowarzyszenia, relacje z imprez, kongresów, dyskusje, plany, ogłoszenia;
– Zo stranyc istoryi (Ze stronic historii) – eseje historyczne i kulturoznawcze o tematyce rusińskiej / łemkowskiej;
– Dawna i suczasna rusyńska / łemkiwska tworczist (Dawna i współczesna rusińska / łemkowska twórczość) – utwory literackie, oryginalnie powstałe w języku łemkowskim i przekłady na język łemkowski z innych języków;
– Z wydawnyczoj połyczki (Z wydawniczej półki) – recenzje, notki o ukazujących się nowościach;
– Pradawne, wczerasznie, dnesznie… (Pradawne, wczorajsze, dzisiejsze…) – satyra, humor;
– Łemkiwska Łastiwoczka (Łemkowska Jaskółeczka) – dodatek dla dzieci i młodzieży; ukazuje się nieperiodycznie. (…)
Z okazji uroczystych obchodów 30-lecia nie zabrakło występów artystycznych. Wystąpili łemkowska pieśniarka Julia Doszna, Susanna, Mariusz Monczak (…), a także śpiewacza i instrumentalna grupa ZPiT Barvinok z Kamienki na słowackim Spiszu.

(MK, sadeczanin.info, 17 lipca 2019, fot. aut.)